Sosyal Medya ve Pazar Yeri İçin Marka Tescili

13.06.2022

Sosyal Medya ve Pazar Yeri İçin Marka Tescili

 

 

Marka tescili, ticari faaliyetler için olmazsa olmaz bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Bir markanın tescil edilmesi ile birlikte hem markanın hem de marka sahiplerinin hakları koruma altına alınır. Aynı şekilde sosyal medya ve pazar yerleri için de tescil işlemlerinin mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. 

 

Marka patent tescili yolunda atılacak olan adımların detaylı bir şekilde belirlenmesi ve buna yönelik harekete geçilmesi de önemlidir. Özellikle de satış yapmanın popüler yollarından biri olan sosyal medya kanallarında tescilli markaların değerleri bir hayli artacaktır. Bu yazımızda özellikle sosyal medya ve pazaryerlerinde kayıt olmanın önemini öğreneceksiniz.

 

 

Marka Tescili Nedir? Neden önemlidir ? 

 

Marka tescil belgesi, tescilli markanın haklarını koruyan ve markayı resmileştiren bir belgedir. Bu belgeyi satın alırken, markanın sahibi olan kişi veya şirketin Türkiye Marka Kurumu'na başvurması gerekmektedir. Marka tescil başvurusu yaptıktan tescil işlemine başlayabilirsiniz. Tescil sürecindeki en önemli detay ise markanın tamamen orijinal ve yeni olmasıdır. Başka bir markanın benzeri veya aynısı olan bir markanın tescil başvuruları reddedilecektir. Bunun için marka araştırması adımlarının oldukça önemlidir. 

 

Marka tescili, söz konusu markanın başka bir  kişi veya grup tarafından kullanılmasına izin vermez. Bu aynı zamanda tescilli ticari markanın tüm haklarını da korur. 

 

 

Sosyal Medya İçin Marka Tescili Nasıl Olmalıdır? 

 

Marka tescil sorgulama adımlarının atılması sosyal medya kanalları vasıtası ile yapılan satışlar bakımından da önemlidir. Buna göre sosyal medya üzerinden ticari faaliyet göstermek isteyen kişilerin markalarını tescil altına almaları gerekmektedir. Bunun için de tescil sınıflarından olan 35. marka tescil sınıfında yer alınması gerekir.  35. marka tescil sınıfı da perakendeyi içeren bir sınıftır. Bu kanallardan yapılan satışlar, sosyal medya aynı zamanda bir nevi sanal işletme işlevi gördüğü için bu sınıfa dahil edilmelidir. 

 

Günümüzde sosyal medya üzerinden yürütülen ticari faaliyetlerin artması nedeniyle bu tür uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu uygulama hem satmaya çalışanların haklarını hem de markanın haklarını koruyan etkili bir uygulamadır. Ancak, elbette, sosyal medya kanalları üzerinden verilen reklam veya promosyonlar için kayıt olmanız gerekmez. Şirketinizin sosyal medya kanallarının ticari faaliyeti yoksa kayıt talebinde bulunmanıza gerek yoktur. 

 

 

Pazar Yeri İçin Marka Tescili Nasıl Olmalıdır ? 

 

 

Bu marka tescil işlemlerinin sosyal medya kanalları ile  sınırlı olmadığını bilmek önemlidir. Bu nedenle bazı büyük e-ticaret sitelerinde yer alabilmek için  ilgili markayı tescil ettirmeniz gerekmektedir. Tescilli markalar ilgili e-ticaret sitelerinde satış hizmeti sunabilmektedir. 

 

Bu tür bir e-ticaret sitesi için  tescil sınıfının 35. marka tescil sınıfı olduğunu bilmeniz gerekir. Bu sınıf, özellikle ticari alanlar için tasarlanmıştır ve ayrıca pazar yerleri olarak da bilinen büyük  siteler için de geçerlidir. 

 

Günümüzde  sosyal medya kanallarında olduğu gibi bu tür büyük ticaret sitelerinin sayısında da ciddi bir artış görüyoruz. Bu nedenle bu tür web siteleri için de marka sorgulama ve tescil işlemlerinin yapılması önemlidir. Bu sayede markalar daha resmi  içerik elde edebilir ve haklarını önemli ölçüde koruyabilir.